Раціональне харчування

Навіщо потрібно пити воду, або чим корисна вода для вашого організму

Вимога пити багато води – один з постулатів фітнесу, бодібілдингу та просто здорового способу життя. Чому ж на даному аспекті правильного харчування акцентується настільки велика увага?

Для початку варто згадати про те, що наше тіло на 70% складається з води. Вода регулює практично всі процеси, що відбуваються в нашому організмі. Ось лише деякі з функцій води в людському тілі:

– Допомагає перетравлювати їжу;

– Знижує кров’яний тиск;

– Послаблює астматичні симптоми;

– Допомагає спалювати жир;

– Регулює температуру тіла;

– Зменшує апетит;

– Допомагає розслабитися і зняти стрес;

– І багато іншого.

Медики стверджують, що втрата організмом навіть 10% води негативно позначається на нашому здоров’ї: порушуються як обмінні процеси, так і діяльність центральної нервової системи.

При цьому щодня навіть у спокійному стані при середній температурі повітря людське тіло втрачає від 2 до 2,5 літрів води – вона йде з сечею, слиною, потом, диханням і т.д. З чого випливає, що будь-якій здоровій людині необхідно 2-2,5 літра рідини в день тільки для того, щоб підтримати себе в робочому стані.

Що відбувається, коли води в організм надходить недостатньо?

По-перше, починають «лінуватися» нирки, і їх функцію на себе частково бере печінка, через що сповільнюється процес утилізації та виведення з організму продуктів розпаду. Це загрожує інтоксикацією і закрепами, що нерідко спостерігається у тих, хто інтенсивно працює над зниженням ваги (дієта / спорт / сауна), не використовуючи при цьому достатньої кількості води.

По-друге, недолік води сприяє набрякам нітрохи не менше, ніж її надлишок. Якщо організм вирішить, що йому загрожує зневоднення, він буде утримувати в міжклітинному просторі кожну краплю. У результаті: набрякле обличчя, ноги і руки.

По-третє, чим менше в організмі води, тим частіше ми хочемо їсти, особливо солодкого.

Цікаво, що особливо чутливий до зневоднення наш мозок, який складається з води на 85%, і головний біль – це нерідко всього лише сигнал, що організму потрібно поповнення водних запасів.

Як же почитати, скільки води в день потрібно саме вашому тілу? Найбільша загальна формула виглядає так: 35-40 мл води на кожен кілограм ваги, якщо вам менше 50 років, і 30-35 мл – якщо більше. Тобто, якщо вам 30 років і ви важите 80 кг, то вам потрібно випивати в день не менше 2,8 літрів води.

Такий обсяг Вас лякає? Хороша новина: враховувати можна і воду, що міститься в продуктах харчування – а її в них достатньо, особливо в овочах і фруктах. В цілому, вважається, що з їжі ми щодня отримуємо близько 0,7-1 л води.

Завдання ускладнюється, якщо ви, наприклад, багато тренуєтеся – у цьому випадку води вам буде потрібно ще більше, ніж зазвичай (на 30-100%). Також більше води рекомендується годуючим мамам, при прийомі алкоголю, при простудних захворюваннях і деяких інших станах. І не бійтеся перепити! У відсутність медичних протипоказань людські нирки можуть пропустити через себе до 20 л води на добу.


Цікаві факти:

– Новонароджений складається з води на 75%, а до 95 років об’єм рідини в людському організмі становитиме всього 25%. Хочете якомога довше зберегти молодість? Пийте більше води!

– Жінкам потрібно більше води на 1 кг ваги, ніж чоловікам: будова жіночої сечостатевої системи така, що її треба грунтовно промивати зсередини.

 

– За оцінками дієтологів, тільки 34% людей випивають рекомендовану медициною норму води. Близько 8% за добу примудряються взагалі не випити води, підміняючи її кавою, колою або пивом.

 10 корисних і дієтичних продуктів харчування на кожен день

Звичайно, чим різноманітніше ваше харчування, тим краще – як з точки зору надходження потрібних вітамінів і нутрієнтів, так і суто психологічно. Але ці 10 продуктів ви сміливо можете включати в ваше щоденне меню.

Дуже часто наше звичне харчування включає в себе продукти, на які варто було б написати шкідливо або навіть небезпечно. Зазвичай це всілякі хлібобулочні вироби, оброблена їжа. Замініть їх на наступні 10 альтернатив – продукти, які містять безліч вітамінів, мінералів, антиоксидантів і ензимів. Вони не тільки будуть кожен день наповнювати вас енергією, але і поліпшать ваше здоров’я і піднімуть імунітет.
1. Зелений чай
Існує безліч досліджень, які підтверджують, що зелений чай допомагає підтримувати здоров’я і оптимальну вагу. Що робить його таким корисним? В першу чергу, речовини катехіни, які містяться в листі чайного дерева. Вони являють собою групу антиоксидантів, які володіють потужним потенціалом щодо запобігання хвороб. Зелений чай також не дарма включається в більшість дієт для схуднення – катехін EGCG (Галлат епігаллокатехіна) помітно «розганяє» метаболізм.

2. Мигдаль
У мигдалі багато олеїнової кислоти, яка особливо корисна для серця і для мозку, зокрема, для поліпшення пам’яті. У цих горіхах також високий вміст клітковини і протеїну, що робить їх особливо поживними – наїстися можна однієї маленькою жменею.

3. Чорниця
Ця ягода – один з найбагатших антиоксидантів у світі. Антиоксиданти необхідні для продовження молодості і відомі своєю здатністю запобігати і лікувати хвороби серця і навіть рак. Синій колір чорниці надають поліфеноли, які і є основним джерелом антиоксидантних властивостей. У ній також дуже багато вітаміну С і волокон.

4. Болгарський перець
Буває різних відтінків – червоний, зелений, оранжевий або навіть ліловий. Залежно від кольору, додає в організм різні корисні фітонутрієнти, які допомагають підтримувати здоров’я. І незалежно від кольору містить безліч вітаміну С і Е, які надають потужну підтримку імунітету.

5. Йогурт
Особливо рекомендується грецький йогурт, в якому міститься менше природного цукру лактози і більше протеїну, ніж у звичайному. Йогурт – чудове джерело натурального кальцію: одна чашка задовольняє майже 25% вашої щоденної потреби в цьому нутрієнті. Це робить міцнішими ваші кістки і допомагає швидше позбутися зайвого жиру. У йогурті також містяться корисні бактерії, які пригнічують запальні процеси в шлунково-кишковому тракті і підвищують імунітет.

6. Авокадо
Мононенасиченого жиру, який міститься в авокадо , не варто боятися – він корисний і для здоров’я в цілому, і для фігури. Це той тип жиру, від якого не тільки не товстіють – навпаки, він сприяє схудненню: адже він регулює рівень холестерину в організмі і скорочує кількість тригліцеридів (жирів) у крові. В цілому це призводить до зменшення ризику захворювань серця і навіть до поліпшення настрою. Крім цього, регулярне вживання авокадо перешкоджає переїданню – адже він відмінно і надовго насичує.

7. Кіноа
Кіноа – єдиний рослинний продукт, який складається з протеїну. Це відмінна інформація для всіх любителів фітнесу і особливо для вегетаріанців. У киноа міститься удвічі більше білка і помітно більше волокон, ніж у коричневому рисі. Крім цього, в даній крупі є безліч інших корисних нутрієнтів, які допомагають збалансувати кількість цукру в крові, що призводить до поліпшення здоров’я і більш ефективного позбавлення від зайвої ваги.
8. Яблука
Не дарма вважаються одними з найбільш корисних фруктів. У них дуже багато антиоксидантів – більшість з яких міститься в шкірці. Хоча в яблуках не так багато волокон, як у деяких інших плодах, половина з них представляють собою пектини, які особливо позитивно впливають на здоров’я. Яблука особливо корисні для серця і мозку, а також для запобігання діабету і навіть раку.
9. Шпинат
Як і інші овочі та фрукти насиченого зеленого кольору, шпинат – чудове джерело бета-каротину, антиоксиданту, що є потужним засобом запобігання безлічі хвороб, особливо серцевих і ракових. У шпинаті також міститься ще цілий ряд фітохімікати, наприклад, лютеїн, який допомагає запобігти віковому погіршенню зору. Або ліпоєва кислота, яка сприяє регенерації антиоксидантних вітамінів С і Е. Ліпоєва кислота також бере участь у виробництві енергії та регулюванні рівня цукру в крові. Нарешті, в шпинаті міститься безліч надзвичайно важливих омега 3 жирів, що робить його одним з найбільш важливих для здоров’я рослинних продуктів.

10. Яйця
Яйця – це справжнє джерело протеїну, життєво важливих нутрієнтів і корисного жиру. Дослідження показали, що люди, які замінюють вуглеводи на сніданок яйцями, втрачають на 65% більше зайвої ваги. Також вживання яєць привносить в організм більше корисних для здоров’я речовин, не додаючи занадто багато калорій. Високий вміст білка в яйцях не тільки врівноважує рівень цукру в крові, але і допомагає утримуватися від нездорової їжі і нарощувати м’язову масу.
 

Соки фреш: як отримати максимальну користь свіжих фруктів

Свіжевижаті соки можна назвати еліксиром молодості, так як в них немає консервантів, барвників та інших штучних домішок, які є в соках в пакетах. Крім, того у фрешах  зберігається максимальна кількість вітамінів та мінералів свіжих фруктів. Соки фреш засвоюються людським організмом моментально, в цьому їхня перевага перед фруктами. Фруктові фреші прекрасно очищають організм, виводять токсини, поліпшують обмін речовин.

Але у всьому потрібно знати міру, тому навіть свіже вижаті соки слід вживати обережно.

Першу помилку, яку припускають люди, це те що пють сік під час прийому їжі. Правильно вживати соки за 30 хвилин до прийому їжі, саме тоді ви отримаєте  користь від них.

Друга помилка багатьох людей – це приготування соку «на потім». Кислоти, мінеральні солі та інші поживні речовини просто випаровуються, навіть якщо сік протягом короткого проміжку часу буде зберігатись у холодильнику, а нітрати перетворються в нітрити.

Третя помилка – пити нерозведений водою фреш. Так, як у чистому соці немає клітковини, і він може спровокувати такі проблеми як діарею і здуття живота.

П’ята помилка – пити фреші без міри, так як  вживання великої кількості  апельсинового та гранатного соків може спровокувати язву шлунка та гастрит.

Кожен сік має свої показання та протипоказання, ну а якщо ви абсолютно здорові, то в цьому випадку можете орієнтуватися тільки на смак і особисті вподобання та потреби. 
Гранатовий сік відмінно
зміцнює імунітет. Ще його називають кровотворним соком, тому що він сприяє утворенню еритроцитів і виробленню гемоглобіну. Гранатовий сік просто незамінний при анемії та у період реабілітації після вірусних інфекцій. У ньому багато заліза та інших корисних елементів. 
Неосвітлений яблучний сік багатий залізом, його корисно пити при залізодефіцитній анемії (недокрів'ї). У ньому також багато калію і бору - елемента, який зміцнює кістки. Регулярне вживання яблук і яблучного соку сприяє продовженню терміну життя людини, а також омолодженню організму. Британські вчені з Інституту досліджень їжі міста Норіч виявили в яблуках складний елемент, який омолоджує серце, покращує циркуляцію крові й підвищує рівень захисту імунної системи. За результатами дослідів з добровольцями, які пили щодня значну кількість яблучного соку, фахівці встановили, що їхнє серце і організм в цілому помолодшали як мінімум на 17 років. Правда, найбільш корисні в цьому сенсі кислі дикі яблучка, а
ле й від сортових, солодких яблук користь теж відчутна. 
Ананасовий сік - кращий з соків для жінок, що стежать за своєю фігурою,  які дотримуються дієти. Ананасовий сік містить бромелайн - природний засіб, спалюють жир і омолоджуючу організм. Сік ананаса також корисний при лікуванні ангіни та нирок, незамінний при ознобах і стресах, чудово діє на роботу підшлункової залози, виводить рідину з організму, що допомагає в профілактиці з целюлітом. 
Персиковий сік - містить солі калію, які живлять серцевий м'яз. 
Апельсиновий сік - що міститься в соку вітамін С підвищує імунітет, захищає від багатьох хвороб, серед яких катаракта, рак. Апельсиновий сік - корисний при нервових функціональних розладах - стресах, постшокових неврозах і астенічних станах, він
є відмінним джерелом фолієвої кислоти, необхідної для запобігання дефектам розвитку плоду. 
Мандариновий сік має унікальні фітонцидні властивості- і тому надає досить потужну антимікробну дію.

 

Рацiональне харчування (ratio — розумний) — це фiзiологiчно повноцiнне харчування здорових людей iз врахуванням їх вiку, статi, характеру працi та iнших факторiв. Рацiональне харчування сприяє збереженню здоров’я, опiрностi шкiдливим факторам навколишнього середовища, високiй фiзичнiй й розумовiй працездатностi, а також активному довголiттю. Вимоги до рацiонального харчування складаються iз вимог до:
1) харчового рацiону;
2) режиму харчування;
3) умов прийому їжi.
Вимоги до харчового рацiону:
1) енергетична цiннiсть рацiону повинна покривати енергозатрати органiзму;
2) належний хiмiчний склад — оптимальна кiлькiсть збалансованих мiж собою поживних речовин;
3) добра засвоюванiсть їжi, яка залежить вiд її складу i способуприготування;
4) високi органолептичнi властивостi їжi (зовнiшнiй вигляд, консистенцiя, смак, запах, колiр, температура);
5) рiзноманiтнiсть їжi за рахунок широкого асортименту продуктiв i рiзних прийомiв їх кулiнарної обробки;
6) здатнiсть їжi (склад, об’єм, кулiнарна обробка) створювати вiдчуття насичення;
7) санiтарно-епiдемiчна безпечнiсть.
Режим харчування включає час i кiлькiсть прийомiв їжi, iнтервали мiж ними, розподiл харчового рацiону за енергоємкістю, хiмiчним складом i масою по прийомах їжi.
Умови прийому їжi: вiдповiдна обстановка, сервiровка столу, вiдсутнiсть вiдволiкаючих вiд їжi факторiв.
Правильне харчування — перший ключ до здоров’я i доброго самопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатностi. Древньогрецькому фiлософу Сократу належить вислiв: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити».
Рiвновага в органiзмi, яка приводить до здоров’я, починається з їжi, яку ми їмо. Дослiдницький вiддiл Центру аеробiки сформулював вiсiм основних принципiв рацiонального харчування.
1. Пiдтримуйте постiйне спiввiдношення мiж основними компонен-тами харчування в пропорцiї 50:20:30. Щоденне вживання калорiй повинно розподiлятися так: 50% — на вуглеводи, 20% — бiлки i 30% — жири.
Отже 50% калорiй, якi ми вживаємо, щоденно приходиться на вуглеводи. Саме вони заряджають нас енергiєю в найбiльшiй мiрi. Вуглеводи дiляться на моносахариди, дисахариди i полiсахариди. Наприклад, моносахариди — глюкоза, дисахариди — цукор (сахароза), молочний цукор (лактоза), полiсахариди — крохмаль, глiкоген, клiтковина, пектиновi речовини.
Крохмаль — мiститься в зернах пшеницi (55%), рисi (55%), картоплi (18%).
Клiтковина, яка входить до складу овочiв i фруктiв, в кишечнику людини розщеплюється за участю бактерiальної флори. Вона посилює жовчевидiлення i виведення з органiзму холестерину, перистальтику кишечника i забезпечує почуття насичення.
Пектиновi речовини — є стабiлiзуючим матерiалом. Вони обволiкають слизову оболонку кишечника i захищають її вiд механiчних i хiмiчних подразникiв, зв’язують патогенну флору, солi важких металiв (свинець, ртуть) i виводять їх з органiзму.
Вуглеводи складають основу наших харчових продуктiв, таких, як свiжi фрукти, овочi, боби, горох, картопля, кукурудза, хлiб, вiвсяна каша, рис.
Вмiст жирiв у щоденному рацiонi бiля 30%. Тут основна проблема полягає в тому, щоб зумiти обмежити щоденне вживання жирiв до цiєї цифри.
Жири вiдкладаються в жировiй тканинi i утворюють запас енергетичного матерiалу. Жири пiдшкiрножирової клiтковини оберiгають органи вiд переохолодження, а жирова тканина оточує внутрiшнi органи, фiксує їх i попереджує вiд змiщень i травм.
Надлишок жиру в рацiонi часто пов’язують iз виникненням раку кишечника, грудей, пiдшлункової залози, яєчникiв i прямої кишки.
Важлива не тiльки кiлькiсть жирiв, але i їх якiсть. Рослиннi жири, якi входять до складу соняшникової i соєвої олiї, кукурудзяного масла, рослинного маргарину, горiхiв краще вживати, нiж жири тваринного походження, оскiльки в рослинних жирах є ненасиченi жирнi кислоти. Насичених жирних кислот особливо багато в маслi, сметанi, жирному м’ясi, сосисках. Особливо небезпечнi смаженi жирнi продукти, якi мiстять акроолеїн.
Бiлковi продукти повиннi складати бiля 20% калорiй, якi ми щоденно вживаємо. До них вiдносяться риба, телятина, пiсна яловичина, баранина, свинина, твердий сир, молоко, молочнокислий сир, яйця.
Бiлки складають основу структурних елементiв клiтин i тканин тiла людини, входять в склад ферментiв, беруть участь у виробленнi iмунiтету. Зараз добре вiдомо, що розпад i синтез бiлка проходить безпосередньо за участю ферментiв, при цьому всi бiлки обновлюються на протязi 5-7 днiв.
Харчова цiннiсть бiлка залежить вiд його засвоюваностi. Бiлки рослиних продуктiв важкодоступнi для травних ферментiв, тому в кишечнику вони засвоюються гiрше, нiж бiлки тваринного походження. Але надлишок тваринних бiлкiв у рацiонi приводить до такого захворювання як подагра.
2. Дотримуйтесь правила 25-50-25 для визначення кiлькостi калорiй на кожен прийом їжi: 25% калорiй повиннi припадати на снiданок, 50% — на обiд, 25% — на вечерю. Це допоможе утримувати нормальну вагу тiла.
3. Займайтесь аеробними фiзичними вправами в кiнцi дня, якраз перед вечерею. На протязi 2 годин пiсля напруженого фiзичного навантаження спостерiгається втрата апетиту i тому тi, хто напружено працюють в другiй половинi дня, їдять менше.
Незалежно вiд часу доби фiзичнi вправи в поєднаннi з рацiональним харчуванням пришвидшують втрату жиру при мiнiмальному зниженнi ваги м’язевої тканини, в той час як лiмiтоване вживання калорiй може привести до її зменшення.
4. Культивуйте в собi здоровий страх перед повнотою. Надлишкова вага пов’язана iз небезпекою такої хвороби, як рак. Жировi депо є мiсцем збереження отруйних речовин.
5. Не виснажуйте органiзм малою кiлькiстю калорiй. Перш за все це стосується людей, якi самi себе обмежують в калорiях, намагаючись схуднути. Iнодi це дає негативнi наслiдки. Якщо ви вирiшили займатися крiм того фiзичними навантаженнями, то кiлькiсть їжi повинна бути збiльшена.
6. Користуйтесь формулою для розрахунку вашої iдеальної ваги. Занадто низький вмiст жиру в органiзмi може викликати певнi аномалiї i порушення. Жiнки, у яких вмiст жиру не досягає 15% нерiдко страждають порушенням менструального циклу i ненормальним розвитком вагiтностi.
7. Користуйтесь формулою для визначення числа калорiй, необхiдних для пiдтримки iдеальної ваги. Перш за все необхiдно, щоб кiлькiсть калорiй, якi ми щоденно вживаємо, була збалансована.
Добова потреба в енергiї залежить вiд добових енергетичних затрат, якi iдуть на основний обмiн, засвоєння їжi i фiзичну дiяльнiсть.
Енерговитрати i енергетичну цiннiсть їжi вираховують в кiлокалорiях.
Основний обмiн — це енерговитрати органiзму в станi повного спокою, якi забезпечують функцiї всiх органiв i систем, пiдтримують температуру тiла. Для молодих мужчин середньої маси тiла (70 кг) основний обмiн складає — 1600 ккал, у жiнок — 1400 ккал. Бiля 200 ккал складають енерговитрати на засвоєння їжi, головним чином бiлкiв i в значно меншiй мiрi — вуглеводiв i жирiв.
Витрати енергiї на фiзичну дiяльнiсть залежать вiд характеру виробництва i домашньої роботи, вiд особливостей вiдпочинку.
За енерготратами люди подiляються на 5 груп (табл. 14)
8. Якщо у вас є надлишкова вага, негайно переходьте на iндивiдуальний план харчування, а саме:
1). Особливо дотримуйтесь правила 50:20:30.
2). Зменшуйте вживання калорiй i збiльшуйте їх витрати (0,5 кг зайвого жиру еквiвалентнi 3500 ккал).
Щоб втратити 1 кг (7000 ккал) в тиждень, потрiбно щоденно вiдмовлятися вiд 1000 ккал. А для того, щоб втратити переважно жирову тканину, а не м’язеву, слiд збiльшувати фiзичну активнiсть.
3). Їсти менше жирної їжi, рiзко обмежити споживання смаженого м’яса, масла, ковбаси, сосисок, сметани, сиру, майонезу.
4). Вживайте менше цукру (варення, тортiв, печива).
5). Їсти бiльше низькокалорiйних продуктiв, об’ємних (сирi овочi, фрукти, хлiб грубого помолу, соки).
6). Вiддавайте перевагу м’ясу птицi, риби. Вживайте менше яловичини, свинини, баранини.
7). Щоденно вживайте вiд 6 до 8 стаканiв води, фруктових сокiв.
8). Їсти треба повiльно, добре пережовуючи, витрачаючи на кожен прийом їжі не менше 20 хв. (саме через 20 хв. приходить почуття ситості). Процес розжовування знижує стрес i напруження.
9). Намагайтесь харчуватися розумно. Пам’ятайте, що почуття голоду виникає двiчi. Спочатку його викликають нервовi iмпульси з порожнього шлунку, пiсля переходу останнiх порцiй харчової кашицi в дванадцятипалу кишку. Якщо людина прийняла їжу, то в цьому випадку почуття ситостi виникає вiдразу пiсля наповнення шлунку певною кiлькiстю їжi. Якщо ж людина подавлює перший сигнал голоду, то це вiдчуття проходить, людина не звертає уваги на цей сигнал.
Другий сигнал поступає в ЦНС з «голодної» кровi, пiсля того як поживнi речовини перейшли з неї в клiтини, тканини органiзму. Цей сигнал дуже стiйкий, людина реагує на нього i знаходить час прийняти їжу. Пiсля прийому їжi за другим сигналом вiдчуття повноти шлунку з’являється не вiдразу, а лише пiсля насичення кровi i тканин поживними речовинами. Почуття голоду зникає через 2-3 години. В результатi людина втрачає вiдчуття мiри, не дивлячись на те, що шлунок переповнений. Особливо небезпечне переїдання перед сном, яке затруднює роботу серця, легень, викликає рiзнi захворювання шлунку.
10). Необхiдно обмежити споживання солi, яка часто викликає гiпертонiю. Треба пам’ятати, що органiзму потрібно лише 2 г солi в день, а ми споживаємо до 20 г.
11). Виконання регулярних фiзичних вправ.

Основою раціонального харчування є 7 головних законів, які сформулювані на основі сучасних наукових уявлень:

1) Закон кількісної достатності харчування. Енергоцінність раціону має відповідати енерговитратам організму. Маса тіла має бути оптимальною та в дорослої людини залишатися незмінною.

2) Закон якісної повноцінності харчування. У харчовому раціоні має бути достатня кількість усіх харчових речовин, необхідних для пластичних, енергетичних процесів та регуляції фізіологічних функцій.

3) Закон збалансованості. Харчовий раціон має бути збалансованим за вмістом різноманітних харчових речовин.

4) Закон часового розподілу їжі (режиму харчування). Їжа має надходити до організму у певний час, через рівні проміжки часу. Найкраще 4-5 разове харчування.

5) Закон адекватності. Хімічний склад їжі має відповідати не лише індивідуальним потребам (енерговитрати, стать, вік), але і можливостям організму (стан травлення, обмін речовин, стан здоров’я).

6) Закон естетичного задоволення. Їжа повинна мати приємний зовнішній вигляд, смак, аромат. Вживання їжі має проходити у відповідних приємних обставинах.

7) Закон безпеки харчування. Їжа має бути нешкідливою та безпечною, тобто не містити хвороботворні мікроорганізми, радіонукліди, токсини, важкі метали, тощо.

Дотримуючись цих 7 законів, можна зробити ще один крок на користь власного здоров’я! 

Які ж продукти найкорисніші?

Коли, здавалося б, нам вже все відомо про користь тих або інших продуктів, учені вирішили ще раз уточнити їх цінність.

Яблука
Є прислів`я: "Одне яблуко в день – лікарі без роботи". Той, хто з`їдає по яблуку в день має менше шансів захворіти хворобою Альцгеймера. Речовини, що містяться в яблуках, зокрема кверцетин, здатні гальмувати розвиток ракових клітин. Крім того, кверцетин має протизапальну дію і зменшує шкоду так званих вільних радикалів. Для нормальної роботи шлунку яблука теж незамінні: кислоти, що містяться в них, перешкоджають розвитку гнильних бактерій, а пектин виводить шкідливі речовини з організму.
Риба
Хто піклується про своє серце, має їсти більше риби замість м`яса. Три "рибні" обіди натиждень або 30 грам риби в день зменшують ризик виникнення інфаркту на 50% завдяки вмісту в рибі жирних кислот Омега-3, що сприятливо діють на клітинні мембрани. І дійсно, статистика показує, що японці і ескімоси, які регулярно вживають рибу, набагато рідше страждають від серцево-судинних захворювань, ніж народи, чий раціон бідний рибними продуктами. Корисна риба і для мозку, і для нервових клітин, сприяючи їх регенерації.
Часник
Запах часнику, за народним повір`ям, відлякує вампірів. Учені додають до вампірів бактерії і віруси, які так само не витримують часникового аромату, що обумовлений вмістом у часнику ефірних масел і фітонцидів. Часник незамінний при лікуванні простудних захворювань. Крім того, його вживання знижує ризик виникнення раку шлунку і кишечнику і покращує роботу травлення. Одна з важливих властивостей часнику – він захищає від ризику судинних захворювань.
Полуниця
Виявляється, для постачання організму вітаміном С не обов`язково робити над собою зусилля, поїдаючи кислі лимони. У полуниці міститься ще більше вітамінів, а смакові відчуття незрівнянні. Корисна полуниця не лише цим – високий вміст заліза підвищує імунітет організму. Деякі барвні речовини, ефірні масла, якими багата ця ягода, а також кислоти здатні стримувати утворення особливих ензимів, що провокують розвиток раку. До того ж у полуниці міститься багато цинку, який вельми сприятливо впливає на сексуальність.
Морква
Бета-каротин, що міститься в цьому овочі, нейтралізує вільних радикалів, які руйнують генну структуру і провокують рак. Крім того, він сприятливо впливає на стан шкіри і зір. Проте необхідно пам`ятати, що бета-каротин краще розчиняється в жирах, тому до салату з моркви потрібно обов`язково додавати масло або сметану.
Стручковий перець
Гострий перчик чілі покращує обмін речовин, сприяючи тим самим схудненню. Капсацин, що додає гострого смаку перцю, сприяє виробленню шлункового соку і перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій в шлунку і кишечнику.
Солодкий перець (паприка)
Крім того, що він містить багато вітаміну С, в червоній паприці міститься барвна речовина лютеолин, який навіть у малих дозах стримує розвиток раку, оберігає від серцево-судинних захворювань і вікових проблем.
Соя
Містить багато лецитину і вітамінів групи В, які підсилюють розумові здібності і укріплюють нервову систему. Відома соя і як незамінне джерело білка, здатного замінити тваринні білки. Особливо це стосується проростків сої.
Банани
Найситніший і багатший вуглеводами фрукт. У бананах містяться і різні баластні речовини, що перешкоджають швидкому надходженню цукру в кров. А кількість магнію, що міститься в одному банані, складає одну шосту частину від добової потреби організму. Магній потрібний для утворення м`язової тканини, він укріплює також кості, нервові клітини, що особливо актуально при стресах. Окрім магнію, банани багаті калієм і вітаміном В 6, які теж дуже зміцнюють нервову систему.
Зелений чай
Його чудодійні властивості обумовлені змістом катехіну – біоактивної речовини, що перешкоджає розвитку атеросклерозу і оберігає від захворювання на рак простати. Зелений чай дуже допомагає при спалюванні жирів, тільки необхідно випивати щодня не менш як чотири чашки цього напою.
Моло
чні продукти
У цьому одному з основних продуктів харчування містяться цінні білки, легко переварюванні жири і корисний цукор лактоза. Багате молоко і кальцієм. Учені встановили, що запаси кальцію, накопичені з молодості, допомагають у старості уникнути остеопорозу. Необхідний кальцій і для функціонування нервової системи, і для правильної роботи мускульної системи організму. На переконання лікарів, склянка молока щодня значно зменшує ризик виникнення раку шлунку. 

Міфи про їжу, про яких ви не знали

Найпопулярніші міфи про їжу давно викрито. Більшість людей, що стежать за своїм харчуванням знають про те, що в яєчних жовтках не так багато холестерину щоб викликати атеросклероз, або про те, що їсти потрібно не тричі на день, а частіше. Однак безліч хибних думок приймаються за правду до цього часу.

Міф 1: Роздільне харчування сприяє схудненню
Щоб схуднути, багато хто намагається не змішувати білки і вуглеводи. Але це може призвести до різкого стрибка рівня глюкози в крові. При вживанні великої кількості білків без вуглеводів, рівень глюкози може різко впасти, що може призвести до появи почуття голоду, слабкості та запаморочення.

Насправді, наша травна система запрограмована природою так, щоб одночасно перетравлювати білки, жири та вуглеводи. Феномен схуднення при роздільному харчуванні дійсно існує, але частіше за все пояснюється тим, що люди, які харчуються роздільно, починають уважніше стежити за вибором продуктів взагалі, тому не переїдають.

Міф 2: Необхідно випивати по 2 літра (8 склянок) води в день
Воду містять молоко, суп, чай, кава, овочі і фрукти та багато інших продуктів і напоїв, які ми споживаємо за день. Тому всім і кожному пити по 2 літра чистої води в день не обов'язково.

З іншого боку, спортсменам, жителям теплих країн, деяким іншим людям потрібно більше води, ніж іншим. Головне, чим варто керуватися в питанні «пити чи не пити» – це відчуття спраги. Заливати в себе воду через силу не потрібно.

Міф 3: Їсти після 6 вечора не можна, а от снідати обов'язково потрібно
Насправді, не важливо, в який час доби ви приймаєте їжу. Важливо, скільки калорій за день отримує ваш організм і що з цієї енергії він витрачає. Навіть якщо ви тільки снідаєте, але з'їдаєте більше, ніж потрібно, ці зайві калорії будуть перетворені в жир.

Якщо почати забороняти собі вечеряти, це може призвести до сильного відчуття голоду і зриву. Але переїдати прямо перед сном також не варто – сон на повний шлунок стає важким і не спокійним.

Якщо зранку ваш організм не настільки прокинувся, щоб «прийняти у себе» повноцінний сніданок – не варто його примушувати. Краще через годину-дві перекусити, наприклад, на роботі.

Міф 4: Від макаронів і картоплі товстіють
Ні в макаронах, ні в картоплі не має жирів. Страви з цих продуктів стають небезпечними для талії тільки тоді, коли їх готують з використанням жирних соусів чи олії.

Для макаронів це може бути вершковий соус або жирний сир, для картоплі – масло. Порівняйте: в 100 грамах печеної картоплі 70 ккал, в 100 грамах картоплі-фрі – 270 ккал, в такому ж кількості чіпсів – вже 540 ккал.

Міф 5: Рослинний жир набагато краще, ніж тваринний
Часто рослинні олії містять більше калорій, ніж тварини. У 100 грамах соняшникової олії – 900 ккал, а в 100 грамах вершкового – 734 ккал. Але організму для засвоєння вітамінів і повноцінної роботи в помірних кількостях потрібні як ті, так й інші жири. Відмовлятися від них не можна, необхідно лише дотримуватися помірності.

Міф 6: Більша частина солі потрапляє в їжу з солонки
Лише 5-10 відсотків з”їденої нами солі додається в їжу в процесі приготування їжі. Більшу частину солі продукти, особливо сири, ковбаси, соуси містять з самого початку. В середньому ми з'їдаємо 9,5-10 грамів солі на день, тоді як норма для дорослого становить 5-6 грамів. Тому краще намагатися не досолювати їду в тарілці.

Міф 7: Потрібно їсти якомога більше сирих фруктів і овочів.
Сира клітковина важлива для травлення, з необробленими овочами та фруктами в організм надходять вітаміни. Проте все добре в міру. Занадто велика частка сирих овочів в раціоні може викликати здуття живота, печію, інші проблеми. Оптимальне співвідношення сирих і варених овочів і фруктів – 2:3, в крайньому випадку 1:1.

Міф 8: Йогурт – прекрасний дієтичний продукт.
Це вірно лише для справжніх «живих» йогуртів (їх термін зберігання не перевищує тижня і вони мають мало спільного з бан
очками, що зберігаються в холодильнику місяцями). Для зниження ваги важливий кальцій, що містять практично всі йогурти.

Але треба бути уважним: у багатьох йогуртах досить високий відсоток жиру. Також варто уникати йогуртів з підсолоджувачима, цукром, солодкими фруктами і т.д.

Міф 9: глютамат натрію – шкідлива «хімія» .
Глютамат – це природна амінокислота, яка є одним з основних і важливих компонентів білків. Він знаходиться в більшості продуктів, у тому числі в сирі, молоці, грибах, м'ясі, рибі і багатьох овочах. Глютамат також виробляється людським тілом і життєво важливий для обміну речовин і функціонування мозку.

Глютамат натрію – це похідна глютамату. Він складається з води, натрію і глютамату. При додаванні в продукти він забезпечує ті ж функції підвищення смаку, що й натуральний глютамат з продуктів. Організм людини не розрізняє глютамат, доданий в продукти, і глютамат, що в них закладений.

Міф 10: З холодної їжі засвоюється менше калорій, при питті крижаної води спалюються калорії, що допомагає знизити вагу
Для того, щоб зігріти холодну їжу або воду організм, звичайно, витрачає більше калорій, ніж при споживанні теплої їжі або води. Але на зігрівання продукту, що потрапляє в шлунок, енергії йде зовсім небагато.

Судіть самі: на те, щоб нагріти 500 мл води з 0 градусів (тала вода) до 37 градусів, організм має затратити 17,5 ккал. Якщо за день ви зможете випити 2 літра крижаної води, то на її нагрівання необхідно буде затартити 70 ккал.

Цифра не вражає з урахуванням того, що калорійність одного перекусу може легко скласти 200-300 ккал, а для стабільного та ефективного зниження ваги необхідно в день затрачати на 500 ккал більше, ніж споживати.